A konyha lelke. A lélek konyhája

Gasztropszichológia

Gasztropszichológia

FŐZÉSSEL A DEPRESSZIÓ ELLEN

2021. június 11. - Czecz Fruzsina, pszichológus

„Az vagy, amit megeszel” – vallotta Hippocrates. Modern, túlkínálattal és felgyorsult tempóval járó életünkben erről mintha megfeledkeztünk volna… Nem figyelünk eléggé a táplálkozásunkra, nem vásárolunk és főzünk elég tudatosan. Újra fel kell tehát fedeznünk, meg kell értenünk az évezredekkel ezelőtti mottót.

cooking_5.jpgEnnek egyik bizonyítéka, hogy táplálkozáspszichológia ("nutrition therapy") néven megjelent a lélektani munka új ága, illetve egyre több amerikai egészségközpontban kap helyet a főzésterápia ("culinary therapy"). Ilyenkor a táplálékbevitel és a hangulat, valamint a mentális egészség közötti összefüggésre koncentrálnak a szakemberek.

A pácienseknek megtanítják, melyik élelmiszerben milyen értékes tápanyagok vannak, mit érdemes fogyasztaniuk ahhoz, hogy jobban érezzék magukat. A megfelelő agyi teljesítményhez például elegendő omega-3 zsírokhoz, B-vitaminhoz, vashoz, cinkhez, magnéziumhoz és aminosavakhoz kell jutnunk.

Leggyakrabban a depresszió és az étkezési szokások összefüggéséről születnek kutatások, de szorongás, evészavar, ADHD és függőségek kezelésére is használják a gasztronómiát.

TERÁPIÁS ERŐ

Mark Salter, londoni pszichiáter szerint a sütés-főzés valódi terápiás jelleggel bír. A szakember a depressziós betegek gyógyulását emeli ki, hiszen a főzési folyamat igénybe veszi a kognitív funkciókat, hozzásegíti a pácienseket a gondoskodás jóleső érzéséhez és az interperszonális kapcsolatok kialakulásához.

Valószínűleg hasonló járhatott Emma Thomas fejében is, amikor 2013-ban az Egyesült Királyságban létrehozta a "Depressed Cake Shop" nevű projektet. Arra szerette volna felhívni a figyelmet, hogy minden negyedik ember érintett valamilyen mentális betegségben, és nekik segítségre van szükségük.

Sütemények kíséretében kívánta megvitatni az erről szóló kérdéseket, miközben adományokat gyűjtött a mentális egészséggel foglalkozó szervezeteknek. Az egyedülálló koncepció szerint minden édesség szürke alapszínt kapott, de kerülhetett bele egy kis színes részlet, ami a reményt szimbolizálta.

depressed_cake_shop_florida_cookies.jpg

A sütemények többségét olyan cukrászok készítették, akik korábban maguk is érintettek voltak a depresszióban, és alkotásaikban megjelent a betegséggel való küzdelmük.
Mások azért csatlakoztak, mert közeli barátaikon, családtagjaikon keresztül ismertek meg valamilyen mentális problémát. A Depressed Cake Shop mozgalom életben tartói folyamatosan új lehetőségeket keresnek, hogy az emberek minél több információhoz jussanak a mentális betegségekről, és jó irányba változzon a téma megítélése, lekerüljenek a stigmák az érintettekről. A programok mindig szürke borítású sütemények mellett zajlanak, amik ára jótékony célokra megy tovább. Szlogenjük: "Ahol süti van, remény is van. Süti pedig mindenhol van".

Ha az éttermek kínálata helyett mi sütünk-főzünk, azzal azt is közvetítjük, hogy fontosak vagyunk. Gondoskodunk magunkról, megtiszteltjük magunkat a minőségi étkezéssel. Ennél pedig még nagyobb élmény, ha másokat is meg tudunk kínálni. A főzés, tehát valaki más táplálása bizalmi kapcsolatot jelent és közösséget épít. Éppen ezért gyógyító hatású lehet (többek között) depresszió esetén.

További gasztropszichológiai írásokkal vár a GASZTROPSZICHOLOGIA.HU oldal! 

Szerző: Czecz Fruzsina, tanácsadó szakpszichológus

Felhasznált források:
Depressed Cake Shop
Hattangadi (2020)
Thomson (2017)
Wasmer Andrews (2015)

Fotók: Pixabay, Depressed Cake Shop

A bejegyzés trackback címe:

https://gasztropszicho.blog.hu/api/trackback/id/tr2516589482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása