„Az vagy, amit megeszel” – vallotta Hippocrates. Modern, túlkínálattal és felgyorsult tempóval járó életünkben erről mintha megfeledkeztünk volna… Nem figyelünk eléggé a táplálkozásunkra, nem vásárolunk és főzünk elég tudatosan. Újra fel kell tehát fedeznünk, meg kell értenünk az évezredekkel ezelőtti mottót.
Ennek egyik bizonyítéka, hogy táplálkozáspszichológia ("nutrition therapy") néven megjelent a lélektani munka új ága, illetve egyre több amerikai egészségközpontban kap helyet a főzésterápia ("culinary therapy"). Ilyenkor a táplálékbevitel és a hangulat, valamint a mentális egészség közötti összefüggésre koncentrálnak a szakemberek.
A pácienseknek megtanítják, melyik élelmiszerben milyen értékes tápanyagok vannak, mit érdemes fogyasztaniuk ahhoz, hogy jobban érezzék magukat. A megfelelő agyi teljesítményhez például elegendő omega-3 zsírokhoz, B-vitaminhoz, vashoz, cinkhez, magnéziumhoz és aminosavakhoz kell jutnunk.
Leggyakrabban a depresszió és az étkezési szokások összefüggéséről születnek kutatások, de szorongás, evészavar, ADHD és függőségek kezelésére is használják a gasztronómiát.
TERÁPIÁS ERŐ
Mark Salter, londoni pszichiáter szerint a sütés-főzés valódi terápiás jelleggel bír. A szakember a depressziós betegek gyógyulását emeli ki, hiszen a főzési folyamat igénybe veszi a kognitív funkciókat, hozzásegíti a pácienseket a gondoskodás jóleső érzéséhez és az interperszonális kapcsolatok kialakulásához.
Valószínűleg hasonló járhatott Emma Thomas fejében is, amikor 2013-ban az Egyesült Királyságban létrehozta a "Depressed Cake Shop" nevű projektet. Arra szerette volna felhívni a figyelmet, hogy minden negyedik ember érintett valamilyen mentális betegségben, és nekik segítségre van szükségük.
Sütemények kíséretében kívánta megvitatni az erről szóló kérdéseket, miközben adományokat gyűjtött a mentális egészséggel foglalkozó szervezeteknek. Az egyedülálló koncepció szerint minden édesség szürke alapszínt kapott, de kerülhetett bele egy kis színes részlet, ami a reményt szimbolizálta.
A sütemények többségét olyan cukrászok készítették, akik korábban maguk is érintettek voltak a depresszióban, és alkotásaikban megjelent a betegséggel való küzdelmük.
Mások azért csatlakoztak, mert közeli barátaikon, családtagjaikon keresztül ismertek meg valamilyen mentális problémát. A Depressed Cake Shop mozgalom életben tartói folyamatosan új lehetőségeket keresnek, hogy az emberek minél több információhoz jussanak a mentális betegségekről, és jó irányba változzon a téma megítélése, lekerüljenek a stigmák az érintettekről. A programok mindig szürke borítású sütemények mellett zajlanak, amik ára jótékony célokra megy tovább. Szlogenjük: "Ahol süti van, remény is van. Süti pedig mindenhol van".
Ha az éttermek kínálata helyett mi sütünk-főzünk, azzal azt is közvetítjük, hogy fontosak vagyunk. Gondoskodunk magunkról, megtiszteltjük magunkat a minőségi étkezéssel. Ennél pedig még nagyobb élmény, ha másokat is meg tudunk kínálni. A főzés, tehát valaki más táplálása bizalmi kapcsolatot jelent és közösséget épít. Éppen ezért gyógyító hatású lehet (többek között) depresszió esetén.
További gasztropszichológiai írásokkal vár a GASZTROPSZICHOLOGIA.HU oldal!
Szerző: Czecz Fruzsina, tanácsadó szakpszichológus
Felhasznált források:
Depressed Cake Shop
Hattangadi (2020)
Thomson (2017)
Wasmer Andrews (2015)
Fotók: Pixabay, Depressed Cake Shop